Hevoset laitumella, tallin pesun aika?

05.07.2018 10:48:00

Hevosten ollessa laitumella kesällä, on tallinpitäjän arki usein hieman helpompaa, kun karsinoiden siivous ei vie työaikaa. Tallin pesu on askare, joka tulisi tehdä vähintään kerran vuodessa, ja kesä on siihen parasta aikaa hevosten ollessa paljon ulkona ja tallin kuivuessa lämpimällä ilmalla nopeasti.

Riippuen tallin koosta ja rakenteista on tallin pesu kuitenkin aina omanlaisensa urakka. Pesu on kuitenkin syytä suorittaa säännöllisesti hevosten hyvinvoinnin takaamiseksi. Samalla on hyvä tarkistaa karsinoiden väliseinien, juoma- ja ruokakuppien sekä muiden rakenteiden kunto perusteellisesti.

Kokosimme oheen muutaman vinkin helpottamaan urakkaa:

  1. Vähennä kuivikkeiden määrää karsinoissa hiljalleen jo ennakkoon, jotta karsinoiden tyhjentäminen on helpompaa eikä kuiviketta kulu turhaa hukkaan.
  2. Poista kaikki irtotavarat (ämpärit, loimet, harjakorit jne.) tallista ja tyhjennä karsinat kuivikkeista.
  3. Harjaa seinät, katto ja lattiat puhtaaksi näkyvästä liasta.
  4. Pese kaikki tallin pinnat vedellä ja pesuaineella juuriharjaa ja/tai paine- tai höyrypesuria apuna käyttäen. Pesuaineena käy hyvin esim. mäntysuopa. Anna pesuaineen vaikuttaa likaisissa kohdissa ennen harjausta, niin pinttynyt lika irtoaa helpommin. Aloita pesu ylhäältä alaspäin. Pesu kannattaa myös suunnitella niin, että se etenee kohti viemäreitä tai tallin uloskäyntiä.
  5. Pesun jälkeen poista ylimääräinen vesi tallista esimerkiksi luutaa, muovilastaa tai märkäimuria apuna käyttäen.
  6. Tallin voi myös desinfioida pesun jälkeen, ja erityisen tärkeää on tehdä niin, mikäli tallissa on esiintynyt tarttuvia tauteja. Sopiva aine tallin desinfiointiin on esim. Virkon S. 
  7. Pidä tallin ovet ja ikkunat auki, läpiveto nopeuttaa tallin kuivattamista. Anna tallin kuivua huolella ennen karsinoiden kuivittamista.
  8. Tallin kuivuttua tuo karsinoihin puhdasta kuiviketta. Kuiviketta kannattaa laittaa riittävä määrä, eikä säästellä tässä vaiheessa, sillä riittävä määrä imukykyistä kuiviketta auttaa kuivikkeen taloudellisessa käytössä jatkossa.

 

Tiesithän, että helpon ja huolettoman kuivike- ja lantahuollon ohella saat Fortumilta myös 100% kierrätysmuovista valmistetut CIRCO-profiilit, jotka sopivat erinomaisesti mm. karsinoiden seiniin. CIRCO-muoviprofiili on kestävä ja helppohoitoinen materiaali, joka ei ime itseensä vettä. Vettä ja likaa hylkivä pinta tekee muoviprofiilista hygieenisen ja helposti puhtaana pidettävän materiaalin ja siksi se onkin monen tallin remontoijan ja rakentajan valinta karsinoiden seinämateriaaliksi. Lue lisää Fortum Circo® -muoviprofiilista täältä.

 
Fortum HorsePower -  soittopyyntö

X

Tarvitsetko apua?

Jätä meille numerosi, niin soitamme sinulle takaisin!

Tarvitsetko apua?

Yksityisyyden suoja ja evästeiden (cookien) käyttö

Tällä sivustolla voidaan käyttää evästeitä siten, että yksityisyyden suoja ei vaarannu. Evästeiden vastaanotto voidaan haluttaessa kieltää käyttäjän internet-selaimesta, mutta se voi aiheuttaa sivujen toimimattomuutta eikä ole suositeltavaa.