Huh, hellettä! Ihanaa vai kamalaa hevosihmiselle?

01.08.2018 10:18:00

Huh, hellettä! Ihanaa vai kamalaa hevosihmiselle?

Tänään vietetään aurinkoista kesäpäivää, nautitaan ja hikoillaan kenties kesän viimeisissä helteissä. Aurinkoa ja hellepäiviä on tänä kesänä tarjoiltu aivan ennätyksellinen määrä, ja siinä missä aurinko on hemmotellut lomailijoita, ei tämä Suomen oloissa poikkeuksellinen paahde ole aina pelkkä taivaanlahja hevosihmisille ja talliyrittäjille. Moni tallinpitäjä murehtii nyt tulevan talven heinien saatavuudesta, sillä heinäsadot jäävät tänä kesänä kuivuuden vuoksi monin paikoin huomattavasti tavallista heikommiksi. Veden riittävyys kuivana kesänä on myös aihe, joka aiheuttaa päänvaivaa talleilla, joilla vesi tulee omasta kaivosta.

Myös työolosuhteet ovat fyysistä työtä tekeville, niin tallityöntekijöille kuin hevosillekin, tavallistakin raskaammat ja vaativat normaalia enemmän palautumista. Hevosille tarjoillaan suolaa ja elektrolyyttejä ja varmistetaan riittävä juominen erilaisin keinoin, kuten lisäämällä veteen melassia tai muuta maittavaa. Monella tallilla päivärytmi on myös käännetty siten, että hevoset ovat tallissa kuumimman ajan ja viettävät yöt ulkona.

Mutta mikä saa tallityöntekijän/-yrittäjän jaksamaan paahteessa, onko kesän kuumuus lopulta kivaa lainkaan? Omakohtaisella kokemuksella Italian kuumuudessa kesiä hevoshommissa viettäneenä, kun celsiusasteiden kipuaminen lähelle 40 astetta on arkea, hyvä tapa on viettää pitkä siesta ja tehdä tallityöt ja hevosten liikutus kukonlaulun aikaan ja vasta taas illan viilennyttyä, jos tämä suinkin on mahdollista ja sopii tallin toimintaan. Italiassa ravikilpailut alkoivat kesällä vasta klo 21 pintaan, jolloin polttavin paahde on ohi ja olosuhteet hevosillekin mukavammat kilpailla. Ravien päätyttyä puolen yön jälkeen, oltiin kotona tallilla, matkasta riippuen, usein vasta aamuyöstä, jolloin hommia jatkettiin suoraan ja yöunille mentiin vasta päiväsiestalla. Rankkaa toisinaan, mutta mitäpä sitä ei hevosten eteen olisi tehnyt.

Karsinoiden siivoukseen ja talli-ilman parantamiseen löytyy muuten käytännön vinkki noilta ajoilta, jota voi soveltaa myös täällä, millä tahansa kuivikkeella. Karsinat siivottiin Italiassa siten, että pissikohdista poistettiin kaikki kuivike huolellisesti lakaisemalla ja kohta jätettiin kuivumaan ja tuulettumaan, kun hevonen oli ulkona. Näin ammoniakin haju tallissa väheni ja kohta kuivui, mikä ei muutoin ollut itsestään selvyys, kun kuivikkeena käytettiin olkea, jonka imukyky ja ammoniakin sitomiskyky on suhteellisen heikko. Pissikohtien päälle heitettiin toisinaan myös kalkkia nopeuttamaan kuivumista ja desinfioimaan pissikohtaa. Muistankin, että tuolloin oli lähes juhlaa, jos jonkun pohjoismaisen hevoskuljetusauton mukana saatiin edes muutama murunen purua olkien alle parantamaan kuivikkeen imukykyä, sillä puupohjaisia kuivikkeita ei Italiassa tuolloin ollut juurikaan saatavilla.

Mutta takaisin Suomeen ja elokuun alkuun, nautitaan nyt täysillä loppukesästä, kärpäsistä ja kiiltäväkarvaisista hevoskavereistamme, sillä ne syksyn sateet, kylmemmät kelit ja karvankasvatus kolkuttavat jo ovella!

Iina Rastas

Kirjoittaja on Fortum HorsePower -konseptin kehityksestä ja sisällöntuotannosta vastaava, hevosenlantaa edelleen lapioiva hevostyttö, joka on aikoinaan hoitanut kaikkien aikojen eniten tienannutta ravihevosta Varennea.
Fortum HorsePower -  soittopyyntö

X

Tarvitsetko apua?

Jätä meille numerosi, niin soitamme sinulle takaisin!

Tarvitsetko apua?

Yksityisyyden suoja ja evästeiden (cookien) käyttö

Tällä sivustolla voidaan käyttää evästeitä siten, että yksityisyyden suoja ei vaarannu. Evästeiden vastaanotto voidaan haluttaessa kieltää käyttäjän internet-selaimesta, mutta se voi aiheuttaa sivujen toimimattomuutta eikä ole suositeltavaa.